Мир і Добро – Pax et Bonum

Парафія Преображення Господнього в Борисполі

Про нас. Хто такі францисканці?

Наш Орден – це чоловіча чернеча спільнота, яку на початку XIII ст. заснував св. Франциск Ассізький.

Взагалі, францисканці – це величезна духовна сім’я ченців, черниць і мирян, які побудували своє життя на духовності св. Франциска. У наш час таких людей на землі понад мільйон, тому францисканська сім’я вважається найчисленнішим об’єднанням всередині Католицької Церкви. Знаменно, що громади, які живуть у францисканській духовності, існують також в Православній і протестантських Церквах (англіканської, лютеранської).

Св. Франциска вважають засновником трьох Орденів, які є частиною однієї харизми, співвласниками однієї спадщини, мають одну і ту ж мету. Перебуваючи в тісному взаємозв’язку, доповнюючи один одного, вони рухаються одним шляхом. При цьому кожен з них має свою власну, автономну історію.

Перший Орден – чоловічий: Франциск, відмовившись від мирських благ, потягнув за собою молодих людей, своїх друзів, які пішли за ним і назвали себе Меншими Братами.

Другий Орден – жіночий: дівчина шляхетного походження на ім’я Клара вирішила присвятити своє життя Богу за прикладом Франциска; з його рук вона прийняла чернече вбрання, а згодом заснувала громаду сестер. На ім’я засновниці, сестер Другого Ордена називають Кларисками або Кларисами.

Третій Орден – це Францисканський Чин Світських. Його члени залишаються у світі, і Орден пропонує їм форму апостольського життя, пристосовану до їх становища.

Орден Францисканців – Братів Менших Конвентуальних є однією з гілок Першого Ордена. Всього ж цих гілок три:

Брати Менші (Ordo Fratrum Minorum, скорочено OFM), звані також обсервантами (обсерванція – суворе дотримання положень Статуту);
Брати Менші Конвентуальних (Ordo Fratrum Minorum Conventualium, скорочено OFMConv.) – тобто, «брати громади»: конвент – це чернечі доми, громада ченців одного монастиря);
Брати Менші Капуцини (Ordo Fratrum Minorum Capucinorum, скорочено OFMCap.), Які отримали свою назву від італійського слова «capuccio» – каптур.
Виникнення цих гілок було викликано різною інтерпретацією ідеалів Франциска і різною формою їх здійснення, і має свою багату історію.

Наш Орден на даний час налічує близько чотирьох з половиною тисяч братів, які працюють на всіх континентах. Ми носимо сірий або чорний хабіт (чернечу рясу) з білим поясом-мотузкою; нас називають «францисканцями», а також «мінорітами» (в Німеччині, Австрії, Угорщині), «кордильєрами» (у Франції та Швейцарії) або «сірими братами» (в Англії).