Мир і Добро – Pax et Bonum

Парафія Преображення Господнього в Борисполі

Передання обов’язків гвардіана у Борисполі

Монастир у Борисполі був третім місцем, у якому відбулося передання обов’язків настоятеля. О. Андрій Ванат, якого було обрано під кінець листопада гвардіаном у Борисполі, перейняв від попереднього настоятеля, о. Станіслава Нуцковського, управління монастирем, у зв’язку з чим був складений і підписаний відповідний протокол.

На переданні був присутнім настоятель ордену францисканців в Україні о. Станіслав Кава, який у вівторок, 5 січня 2021 р., очолив Євхаристію у парафіяльному храмі.

У проповіді, відштовхуючись від слів прочитаного Євангелія, у якому описується зустріч Ісуса з Натанаїлом, він говорив про відмінну поведінку цих постатей. Натанаїл не довіряє Ісусові, підриває Його авторитет, висміює Його походження. Натомість Ісус розмовляє з ним із повагою, називає його справжнім ізраїльтянином, говорить, що знає про його вчинки та обіцяє, що той побачить відкриті небеса. Своїми словами Ісус поглиблює віру Натанаїла і заохочує піти за Ним.

Потім, у словах заохочення до братів, кустош говорив, що покликання, тобто наслідування Христа, не повинно бути прагненням осягнути владу чи почесті, але має бути служінням, прикладом якого для нас є Христос, а також смиренним виконанням повірених обов’язків. Адже завданням гвардіана є турбота про єдність у спільноті, гостинність і доброзичливість до братів. Щоб ці завдання можна було виконати, потрібною є відкритість і доброзичливість спільноти, якою настоятель керує.

Після закінчення офіційної частини передання обов’язків і богослужіння в костелі, о. Станіслав Нуцковський і о. Мар’ян Мельничук виїхали з монастиря до нових місць свого душпастирського служіння.

Новому гвардіану бажаємо Божої сили у виконанні обов’язків у монастирі та парафії в Борисполі, і поваги, співпраці та підтримки від братерської і парафіяльної спільнот.