Мир і Добро – Pax et Bonum

Парафія Преображення Господнього в Борисполі

Провінційна Кустодія Святого Хреста в Україні

На Звичайному Провінційному Капітулі, що відбувся в Центрі св. Максиміліана в Гармежі поблизу Освенціма 8 липня 2020 року, було засновано Провінційну Кустодію Святого Хреста в Україні.

У цьому історичному моменті взяли участь гості з України: отець єпископ Едуард Кава, делегат провінціала о. Станіслав Кава та секретар делегатури о. Станіслав Пекаля.

Єпископ-помічник зі Львова не приховував радості від цього факту. “Сьогодні провінція народжує дитину, народжує життя. Маємо радість”, – сказав єпископ Едуард, який дев’ять років був делегатом Краківського провінціала в Україні.

Капітул в резолюції затвердив наступні цілі функціонування та місії провінційної кустодії в Україні:

  • Служіння Церкві шляхом поєднання багатства традицій, літургії та духовності Сходу та Заходу.
  • Дяльність на користь миру та примирення в Україні.
  • Проповідування Євангелія та виховання у вірі.
  • Благодійна діяльність у францисканській харизмі.
  • Удосконалення функціонування релігійних структур в Україні.
  • Отримання правосуб’єктності в державному реєстрі юридичних осіб.
  • Прагнення створити монашу провінцію.

Делегати також одноголосно прийняли другу резолюцію, яка звучить так: “На підставі Конституції Ордену Братів Менших Конвентуальних (33 § 4), після отримання необхідного дозволу Генерального Міністра, підтвердивши виконання критеріїв, викладених у Загальних Статутах (6 § 1-2), приймаючи представлені братами цілі функціонування та місію нової юрисдикції (Загальний Статут 5 § 1), Капітул:

1) засновує Провінційну Кустодію Святого Хреста в Україні та уповноважує провінційного міністра видати відповідний указ (Загальний статут, 6 § 1);
2) визначає спосіб вибору кустоша, відповідно до Статуту провінції (№ 134), як особистогоголосування на капітулі кустодії (пор. Загальні статути, № 117, § 3а);
3) визначає метод вибору дефініторію кустодії який є аналогічний методу вибору дефініторію провінції (пор. Загальні статути, № 124)”.

Провінційний міністр, о. Мар’ян Голомб та секретар провінції о. Мар’ян Михасів підписали у присутності генерала Ордену о. Карлоса Тровареллі та братів делегатів капітулу указ про заснування кустодії, який набуде чинності 14 вересня 2020 року у свято Воздвиження Святого Хреста.

“Дякуючи Богові за семистолітню присутність духовних синів св. Франциска Ассізького в сучасній Україні; пам’ятаючи про фундації князя Владислава Ополчика (з 1372 р.), в т.ч. будівництво церкви Святого Хреста; та заснування монастиря та церкви св. АнтоніяПадевського у Львові чотири століття тому; 30 років після відновлення постійної присутності Ордену в Україні в нових суспільно-політичних умовах; виконуючи волю Братів, зібраних на Звичайному Капітулі Провінції св. Антонія Падевського та бл. Якова Стрепи Ордену Братів Менших Конвентуальних (францисканців), що відбувся в Гармежі 6-11 липня 2020 р., виражену в ухвалі № 2, прийнятій як відповідь на прохання братів, які проживають і служать там, засновую Провінційну Кустодію Святого Хреста в Україні”, – читаємо в декреті.
Вітання та побажання братам з України висловили генерал Ордену, провінційний міністр, словацький кустош та делегат болівійського кустоша.

провінційна кустодія – округ монашої провінції, яким керує власний настоятель, який називається кустошом, підпорядкований провінціалу.